Cisco Hálózati Akadémia

CCNA Routing and Switching tananyag

A CCNA Routing and Switching tananyag a Cisco Hálózati Akadémia belépő szintű hálózati tananyaga. Azon dákok számára készült, akik szakmai- vagy felsőfokú informatikai képzésben vesznek részt, szakmai informatikai érettségit akarnak tenni, vagy csak mélyebben szeretnének megismerkedni a hálózatok működésének alapjaival. A tananyag az első lépcsője egy hálózati informatikai karrier elindításának.

Alapadatok

Előképzettség

A CCNA Routing and Switching  tananyag szakmai előképzettséget nem igényel, bárki számára elsajátítható. A tananyag első két kurzusa (Bevezetés a hálózatok világába és a Forgalomirányítási és kapcsolási alapok) magyar nyelven is elérhető.

Kapcsolat az Országos Képzési Jegyzékkel

A tananyag kiválóan alkalmazható a szakmai informatikai érettségire, valamint az informatikai szakmai vizsgákra történő felkészülésben. Az első két kurzus tananyagtartalma teljes mértékben kompatibilis a OKJ-s középfokú informatikai szakképesítések Hálózati ismeretek I. és Hálózati ismeretek I. gyakorlat tantárgyaival, amelyek a szakmai informatikai érettséginek is a részét képezik. A harmadik és negyedik kurzusok az Informatikai rendszergazda szakképesítés Hálózati ismeretek II. és Hálózati ismeretek II. gyakorlat tantárgyaival vannak teljesen összhangban.

A CCNA Routing and Switching tananyag bemutatása

A CCNA Routing and Switching (CCNA R&S) tananyag áttekintő képet ad a hálózati fogalmakról és az alapvető készségekről, a hálózati kábelezéstől a protokollokon át egészen a hálózati szolgáltatásokig. A tananyag a hangsúlyt a gyakorlati készségekre helyezi, valamint hogy a munkaerőpiacon azonnal értékesíthető és az ipar által elismert tudást adjon át.

A CCNA Routing and Switching 4 kurzusból áll:

 1. Introduction to Networks (Bevezetés a hálózatok világába)
 2. Routing and Switching Essentials (Forgalomirányítási és kapcsolási alapok)
 3. Scaling Networks (Hálózatok méretezése)
 4. Connecting Networks (Hálózatok összekapcsolása)

A CCNA R&S tananyag hét kurzusból áll, amelyekből négy alkotja az ajánlott kurzsmenetet, három pedig a korábbi CCNA Discovery és Exploration tananyagot tanultaknak segíti az új tartalmak elsajátítását. A tananyag első két kurzusa a CCENT minősítésre készít, míg a négy ajánlott kurzus elvégzése után a CCNA Routing and Switching minősítés megszerzése válik lehetővé.

A Packet Tracer  szimulációs program a tananyag elsajátítását teljeskörűen támogatja, a tananyag valamennyi laborgyakorlata szimulátorban is elvégezhető. A Packet Tracer programot a Cisco Hálózati Akadémia valamennyi diákja és oktatója önmaga tudásának gyarapítására szabadon használhatja.

A CCNA Routing and Swithing tananyag kurzusainak témakörei

CCNA Routing and Switching
Bevezetés a hálózatok világába
1. A vállalatok hálózati infrastruktúrájának megismerése
2. Hálózati operációs rendszerek konfigurálása
3. Hálózati protokollok és kommunikáció
4. Kapcsolódás a hálózathoz
5. Ethernet
6. Hálózati réteg
7. Szállítási réteg
8. IP-címzés
9. IP alhálózatok kialakítása
10. Alkalmazási réteg
11. Ez egy hálózat
CCNA Routing and Switching
Forgalomirányítási és kapcsolási alapok
1. Bevezetés a kapcsolt hálózatokba
2. Kapcsolás alapja és beállítása
3. VLAN-ok
4. A forgalomirányítás alapjai
5. VLAN-ok közötti forgalomirányítás
6. Statikus forgalomirányítás
7. Dinamikus forgalomirányítás
8. Egyterületű OSPF
9. Hozzáférési listák
10. DHCP
11. IPv4 hálózati címfordítás (NAT)
CCNA Routing and Switching
Scaling Networks (angol nyelvű)
1. Introduction to Scaling Networks
2. LAN Redundancy
3. Link Aggregation
4. Wireless LANs
5. Adjust and Troubleshoot Single-Area OSPF
6. Multiarea OSPF
7. EIGRP
8. EIGRP Advanced Configurations and Troubleshooting
9. IOS Images and Licensing
CCNA Routing and Switching
Connecting Networks (angol nyelvű)
1. Hierarchical Network Design
2. Connecting to the WAN
3. Point-to-Point Connections
4. Frame Relay
5. Network Address Translation for IPv4
6. Broadband Solutions
7. Securing Site-to-Site Connectivity
8. Monitoring the Network
9. Troubleshooting the Network

A tananyag hivatalos, angol nyelvű oldalának elérhetősége: https://www.netacad.com/web/about-us/ccna-rsIT Essentials tananyag

Az IT Essentials: PC hardver és szoftver tananyagot elsősorban szakközépiskolai diákok, felsőfokú szakképzésben résztvevő diákok és olyan 4 éves képzések diákjai számára fejlesztették ki, akik informatikai karrierre vágynak és szeretnének használható tudást szerezni a számítógépek működéséről, összeállításáról, hardveres és szoftveres hibák felismeréséről és javításáról. Az IT Essentials a Cisco Hálózati Akadémia belépő szintű tananyaga.

Alapadatok

Előképzettség

Az IT Essentials  tananyag szakmai előképzettséget nem igényel, bárki számára elsajátítható. A legfrissebb, 5.0 verziójú tananyag törzsszövegének a magyar nyelvre fordítsa megtörtént, a laborgyakorlatok és egyéb feladatok csak angol nyelven érhetők el. 

Kapcsolat az Országos Képzési Jegyzékkel

A tananyag a 2013-ban bevezetett új OKJ informatikai szakmáinak közös 10815-12 Információtechnológiai alapok moduljával teljes mértékben kompatibilis. Aki az IT Essentials tananyag alapján tanítja a modul tantárgyait (információtechnológiai alapok és az információtechnológiai gyakorlat), biztos lehet benne, hogy minden szükséges, a követelményekben megfogalmazott tartalmat érinteni fog és folyamatosan frissülő, naprakész tananygot tud a diákok kezébe adni.

Az  IT Essentials tananyag bemutatása

Az IT Essentials (ITE) tananyag alapszintű hardveres és szoftveres ismereteket nyújt, valamint a számítógép szerelési és -karbantartási készségek alapszintű elsajátítását tűzi ki célul. A PC hardver- és szoftverismeretek mellett betekintést biztosít a hálózatok és az IT biztonság témakörökbe is. A hallgatók nem csupán az informatika és a számítógépek alapfogalmaival ismerkedhetnek meg, de felkészülnek arra is, hogy jövőbeni munkahelyükön képesek legyenek kollégáik és ügyfeleik informatikai támogatását elvégezni. Az ITE a NetSpace LMS környezetből elérhető e-learning tananyag sok-sok gyakorlattal és interaktív feladattal. A Packet Tracer szimulációs program az ITE hálózatos témaköreinek oktatását is teljeskörűen támogatja.

Az IT Essentials tananyag témakörei

IT Essentials
PC hardver és szoftver
 1. Bevezetés a személyi számítógépek világába
 2. Biztonságos labor és eszközhasználat
 3. Számítógépek összeszerelése
 4. Megelőző karbantartás áttekintése
 5. Operációs rendszerek
 6. Hálózatok
 7. Laptopok
 8. Mobil eszközök
 9. Nyomtatók
 10. Biztonság
 11. Az IT szakember
 12. Haladó hibakeresés

A tananyag hivatalos, angol nyelvű oldalának elérhetősége: https://www.netacad.com/web/about-us/ite