NTP 2021

NTP- INNOV-21

A Nemzeti Tehetség Program pályázatának köszönhetően  2022. 01. 03-án vette kezdetét iskolánkban a Tervezz 3D-ben! szakkör. A program keretében a 3D modellezéssel és a 3D nyomtatással ismerkedtek meg a résztvevő tanulók.

A szakkör során a Solid Edge tervezőprogramot használtuk a 3D testek megalkotására. A szoftver az iskolai verzió mellett, lakossági célokra ingyenesen elérhető, így a tanulók akár otthon is tudták gyakorolni az elsajátított ismereteket.

A nyomatáshoz az előkészítő (szeletelő) program egyrészt a gyári Creality Slicer volt (Ender 10 Pro nyomtató) illetve a bonyolultabb feladatokat a Cura nevű szoftverrel oldottuk meg. Mindkét szoftver ingyenesen elérhető teljes verzióban.

A szakkör oktatási módszertana egy rövid frontális, ismeretközlő rész után a gamifikáció volt. A tanulók saját ötletek alapján projektet hoztak létre, amelyet tanult módszerekkel oldottak meg. A program testalkotó eszközei közül a kihúzás, forgatás (pozitív és negatív eljárás) vala-mint a sweep technológiát alkalmazták.

A foglalkozások során az iskola Robotika szakköre számára egy versenypályát terveztünk és nyomtattunk, amely alkalmas a magasság mérő szenzor tesztelésére is.

Részt vettünk ezen kívül egy tanulmányi kiránduláson is, amit szintén a támogató finanszírozásában valósítottunk meg. Az oroszlányi Digitális Tudásközpontot látogattuk meg, ahol a „Jövő városa” szakkör elemeiből próbálták ki a diákok a 3D modellezésről szóló részeket. A szemlélet és látásmód növelése érdekében az alkalmazott szoftver a TinkerCAD colt. A program résztvevőiként a jövő városát kellett megtervezni és megalkotni a rendelkezésre álló Craft-bot nyomtatókon.

Végezetül Tar József a DTK vezetője tartott a szakkörünknek szakmai előadást, ahol a 3D nyomtatásról kaptunk egy teljes, átfogó képet és megismerhettük az iparban, biomechanikában, építészetben vagy gyógyászatban elért eredményeket is.

Szeretnék köszönetet mondani a szervezésben és a lebonyolításban résztvevő kollégáknak. Ezek nélkül nem lett volna ilyen sikeres a szakkör és nem lehetett volna ilyen színvonalon oktatni, programot eltöltetni a tanulókkal. A pozitív élmények és tapasztalatok alapján a munkát folytatjuk a jövőben is.