ERASMUS+ 2014

Iskolánk az Erasmus+ program keretében pályázati úton támogatást nyert 15 fő szakképzésben résztvevő tanulónk 4 hetes németországi szakmai gyakorlatának lebonyolítására Németországban, Attendornban, a Gedia cégnél. A vállalat karosszéria-elemek gyártásával foglalkozik, többek között az Audi, BMW számára.

A projektben résztvevő 15 diák kiválasztása öt szakmából történt: karosszérialakatosok (3 fő), hegesztők (3 fő), logisztikusok (4 fő), autószerelők (3 fő), CAD-CAM informatikusok (2 fő).

Időpont: 2014. november 8 – december 6.

A pályázat keretein belül tudtuk finanszírozni diákjaink számára az utazási, étkeztetési, elszállásolási költségeket. A pályázatnak köszönhetően rengeteg szabadidős programon is részt vehettek, mint például gyárlátogatások, melyek szakmai szempontból is érdekesnek bizonyultak, valamint kikapcsolódásképpen bowling és gokart is szerepelt a programok között. Meglátogattuk a közeli nagyvárosokat is, mint például Düsseldorf, Dortmund, Köln.

A Forsthaus Ewig Hotel nyújtott otthont erre az időszakra diákoknak és kísérőtanároknak egyaránt. Életre szóló élményekben volt részük és rengeteg új barátot szereztek a program által.

A kísérők és a helyi mentorok közötti együttműködés eredményesnek bizonyult.

A fogadó cég a kedvezményezetteket a tudásuknak, készségeiknek, kompetenciáiknak és képzési céljaiknak megfelelő feladatokkal és felelősségi körökkel látta el, valamint biztosította számukra a szükséges eszközöket. Megbízta a különböző munkaterület egy-egy munkatársát a diákok szakmai előrehaladásának nyomon követésével. A kiutazók segítségére volt a szabadidő hasznos eltöltésének megszervezésében, a megfelelő szállás és étkezési helyek megtalálásában is.

Munkatársaik magasan képzett szakemberek, akiktől diákjaink sokat tanulhattak. A cégnél nemcsak gyártás folyik, hanem kutatás-fejlesztéssel és tervezéssel is foglalkoznak, valamint logisztikai részlegük is van (beszerzés, elosztás, értékesítés, raktár).

[metaslider id=829]

Iskolánk diákjait azon szakmákból választottuk ki, amelyek a partnerintézmény szakmai profiljának teljes mértékben megfelelnek. Számukra olyan gyakorlati helyet tudott a cég biztosítani, ahol diákjaink a legkorszerűbb gépekkel, technológiákkal találkozhattak.

A fogadó intézmény magyarországi telephelye a tatai ipari parkban található. A német tulajdonú GEDIA Magyarország Kft. és iskolánk között több mint öt éve gyümölcsöző a szakmai kapcsolat, sok diákunk számára biztosítanak gyakorlati helyet, rendezvényeinken is képviselik magukat, kiadványainkban szintén szerepelnek.

A külföldi szakmai gyakorlat jó lehetőség volt arra, hogy kiszélesedjen szakmai látókörük és nyelvismeretük, megismerjék az egyik legfejlettebb európai ország szakmai elvárásait és kultúráját.

Idegennyelv-ismereteik tekintetében szakszókincsük, valamint kommunikációs képességeik fejlődtek. Későbbi szakmai munkájuk igényesebbé vált, felelősségtudatuk nagymértékben fejlődött és önállókká váltak a munkahelyeiken is. Ez jelentős előnyt biztosít számukra később is, a munkaerő-piacon.

Rendkívül meg voltunk elégedve, amikor a munkaprogram végén igazi jó barátként, igazi elismerést kaptunk a külföldi fogadó partnertől, reményüket kifejezve a jövőben viszontlátásnak. A projekt során folyamatos értékelésre a monitoring látogatások, a személyes kapcsolattartás a fogadó intézménnyel adtak lehetőséget. Ezen kívül a mobilitás végén a záró látogatás a fogadó intézménynél és a következő évben esetleges lehetőség szerinti folytatásra tett ígéretek. A pozitív elbírálásnak köszönhetően külföldi partnerünkkel további jó kapcsolatot ápolunk, ígéretet kaptunk a folyamatos és újabb együttműködésre, lehetővé téve újabb projektek megvalósítását.

Link_symbol_24 http://www.gedia-ausbildung.de/news/2014/11/praxiserfahrung-im-ausland-sammeln-eine-tolle-chance/

erasmustempus