ERASMUS+ 2019

Erasmus+ 2019. január 20-február 16.

A Tatabányai Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az Erasmus+ program keretében pályázati úton támogatást nyert 21 szakképzésben résztvevő tanuló 4 hetes ausztriai szakmai gyakorlatának lebonyolítására Bécsben. A kiutazó csoport tagjait 2 fő tanár kísérte el.

Az alábbi szakmacsoportok vettek részt mobilitásban:

  1. Secar KFZ-Technik: 1 fő autóelektronikai technikus tanuló
  2. Kovac Stahl KG: 2 fő gépgyártástechnológiai technikus és 2 fő szerszámkészítő tanuló
  3. Schlosserei Petko: 1 fő hegesztő és egy fő gépgyártástechnológiai technikus tanuló
  4. LL Stiegen 1 fő hegesztő, 1 fő gépgyártástechnológiai technikus és 1 fő szerszámkészítő tanuló
  5. Elektrotechnik Walter Traxler GmbH & Co KG: 3 fő villanyszerelő és 1 fő CAD-CAM informatikus tanuló
  6. Schlosserei Dorffner: 1 fő hegesztő tanuló
  7. Möbelix: 5 fő logisztikai és szállítmányozási ügyintéző tanuló

A projekt időpontja: 2019. január 20-február 16.

Iskolánk diákjait azon szakmákból választottuk ki, amelyek a partnerintézmények szakmai profiljának teljes mértékben megfelelnek. Számukra olyan gyakorlati helyet tudtak a cégek biztosítani, ahol diákjaink a legkorszerűbb gépekkel, technológiákkal találkozhattak. Munkatársaik magasan képzett szakemberek, akiktől diákjaink sokat tanulhattak.

Tanulóink szakmai és nyelvi kompetenciája fejlődött. Valós munkahelyi környezetben próbálhatták ki magukat. Az idegen nyelvterületen történő tanulás és munkavégzés és a különböző kulturális programok hozzájárultak a diákok személyiségének fejlődéséhez.

A diákok a munkahelyeken személyes benyomásokat és tapasztalatokat szereztek szakmájuk értékével, hasznosságával kapcsolatban, amely céltudatosabbá, motiváltabbá tette őket iskolai tanulmányaik, valamint önmaguk szakmai fejlesztésének terén.

Jelentősen fejlődött az ismeretszerzési készségük, idegen nyelvi kommunikációjuk és kapcsolatteremtő képességük. Ezen kívül lehetőségük volt betekinteni egy másik ország kultúrájába, mindennapjaiba, ezáltal nyitottabbá, elfogadóbbá váltak.

Későbbi szakmai munkájuk igényesebbé vált, felelősségtudatuk nagymértékben fejlődött és önállókká váltak a munkahelyeiken is. Ez jelentős előnyt biztosít számukra később is, a munkaerő-piacon.

Életre szóló élményekben volt részük és új barátokat is szereztek a program által.

[metaslider id=”8513″]