NTP 2018

NTP-MTTD-18-0076 – 60 órás tehetséggondozó program

Célunk az volt, hogy 12 tanulót megtanítsunk az alapoktól kezdve a mikrovezérlők, robotok működésére, programozására, továbbá a 3d nyomtatás gyakorlati alkalmazására. Sokféle kompetenciát tudtunk fejleszteni a tanulási folyamat közben, mint például a digitális kompetenciát és a társas kompetenciát. A tanulók megtanulták a projektszemléletet és igazi csapattá kovácsolódtak.

Az egy évet átívelő programban heti rendszerességgel tartottuk a foglalkozásokat, szerdai napokon, tanórán kívül, 14 órától, napi 3×45 percben 10 perces szünetekkel. 12 tanulót vontunk be a programba vegyes szakmacsoportokból. Ehhez rendelkezésre áll egy 4 helyiségből álló alagsori szakkör és műhely, amelyet 4 db digitális oszcilloszkóppal, 2 db digitális labor táppal, 4 db forrasztó állomással és 3 db univerzális akkutöltő állomással szereltünk fel. Az év folyamán elkészítendő 12 robothoz szükséges eszközök egy részét a pályázat segítségével tudtuk beszerezni.

A tanulók több szakmacsoportból tevődtek össze. A csoportmunka során mindenki megtalálta a helyét a csapatban, ahol kipróbálhatta magát és felszínre kerülhetett az, hogy miben ügyesebb, melyek az erősségei, a gyengeségei és eszerint alakíthatta is helyét a csoportban. A szaktanár segítségével lehetőségük volt tovább fejleszteni az érintett kompetenciákat, és mivel itt gyakorlatorientált tanulásról volt szó, nagyon hamar működő részegységekkel, forgó, mozgó, villogó szerkezeti elemekkel a kezükben tapasztalhatták meg azt a sikerélményt, amely a motivációjuk hajtóereje volt az év során.

A programunk több tudományterületet érintett. Menetközben a tanulók megismerkedtek a szerszámok, eszközök használatával. Rajzkészségük és számolási, matematikai tudásuk bővült, amikor mérniük, számolniuk kellett az anyagok területét, hosszát, kerületét, anyagszükségletét. Minden elem összeszerelése a finommotoros készségeket fejlesztette. A programozás során megismerkedtek a számítógépek új oldalával, ahol irányítási, vezérélési feladatokat oldottak meg. A szenzorokkal megismerkedve pedig újabb matematikai és fizikai jellemzőkkel találkoztak. Saját kreatív elképzeléseiket vihették bele az eszközökbe és sok mindent a saját szemükkel, a két kezükkel tapasztalhattak meg.

NTP-MTTD-18-0076 – 2 napos tanulmányi út

A pályázatban részt vett 12 fős csapattal 2019.04.11-12-én 2 napos szakmai kirándulásra mentünk Budapestre, a BMSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakgimnáziumába. Itt a 2 nap során Kangyerka András műszaki tanár volt a fő házigazdánk. Bemutatták intézményüket és a diákok kipróbálhattak sok mérő és oktató eszközt. Egy előadás sorozat keretében ismerkedtek a fiatalok az iskola által használ különleges Rapberry mini számítógépekkel és többféle kisebb-nagyobb robottal, valamint azok programozási lehetőségeivel. A bemutatón aktívan együttműködtek a mi és az ő tanulóik, egymástól tanultak és sok hasznos információ csere zajlott a 2 nap délelőttje során.

Az első nap délutánján ellátogattunk Budán az ELEVEN Kft. telephelyére. Ez a cég vízicsúszdák és parkok tervezésével és építésével foglalkozik. A saját fejlesztésű vezérlő eszközeiket mutatták be. Bepillanthattunk a burkolat mögé is és a forrasztással, összeszereléssel, programozással, paraméterezéssel is megismerkedhettek a tanulók. A bemutató után vendégül láttak bennünket.

A szállásunk egy Budapesti hotelben volt, finom reggelivel és szépen berendezett és felszerelt szobákkal.

A második napon a BMSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakgimnáziumában ismét Kangyerka András volt a kalauzunk. Egy okosház maketten mutatták be a modern vezérléstechnikát.

NTP-MTTD-18-0076 – 3 napos szaktábor

2019.05.6-7-8-án egy szaktábort szerveztünk Tatán a pályázatban résztvevő 12 fős csapatnak, aki a pályázatban részt vettek. Az első nap szakmai része egy RC vitorlás hajó összeépítése és vízre tétele volt, amelyet aztán minden résztvevő diák kipróbálhatott.

Az első nap a robotoké volt, ahol főként az iskola LEGO eszközeiből építettek a gyerekek saját elképzelés alapján különböző eszközöket. Kipróbáltuk a pályázatban fejlesztett, telefonos applikációval irányítható saját eszközöket is. A palacsintasütő robotot nem tudtuk elkészíteni, de azért egy normál palacsinta sütés tudta zárni ezt a napot.

A második nap délelőtt Komáromba mentünk, ahol a B&O Kft-nél betekintést nyerhettünk a robotika világába. A délután programjához tartozott egy kisvonatozás Tatáról Majkra, megtekintve a Kamalduli remeteséget. Az estét vacsora után egy műszaki activity parti zárta.

A harmadik nap programja kirándulás a tatai tó körül volt. A terep robotjainkat is levittük magunkkal kipróbálásra. Itt vízre bocsátottuk a tóparton a kifejlesztett távirányítású szemétgyűjtő hajónkat, ami képes a vízen úszó PET palackokat összegyűjteni. Ezzel részt vettünk az idei Működj pályázaton is.

A tábor záró programja egy nyelvi játék volt.

Link_symbol_24 https://blathy-robotikaszakkor-tata.blog.hu/

[metaslider id=”5137″]